تأمین امنیت اینترنت سازمانی | راهکارهای ایجاد شبکه امن برای شرکت‌ها

تامین امنیت سازمانی یک چالش مقابله در معرض حملات مختلف است. ژرف‌نگر اهمیت امنیت اینترنت و راهکارهای کنترل و فایروال را بررسی می‌کند.

تأمین امنیت اینترنت سازمانی | راهکارهای ایجاد شبکه امن برای شرکت‌ها

در گذشته در ادارات و سازمان‌ها اکثر کارها به صورت دستی و بدون نیاز خاص به اینترنت انجام می‌شد؛ اما رفته‌رفته با گذشت زمان استفاده از اینترنت به عنوان بخش جدانشدنی سازمان‌ها تبدیل شد. وقتی پای اینترنت به سازمان‌ها باز شد خطرات امنیتی هم افزایش پیدا کرد؛ از این‌رو توجه به امنیت اینترنت سازمانی مطرح شد. در این نوشتار در امید ژرف‌نگر قصد داریم در مورد اهمیت تأمین امنیت اینترنت درون سازمان و انواع خطرات پیش‌رو در این خصوص صحبت کنیم. سپس به معرفی راهکارهای ایجاد چنین امنیتی داخل سازمان‌ها خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

امنیت اینترنت درون سازمان

اهمیت امنیت اینترنت در سازمان

امن‌سازی اینترنت در ادارات از مهم‌ترین کارهایی است که باید در سازمان‌ها و مراکز مختلف اداری به آن توجه کرد. دلیل این امر، در امان ماندن از حملات سایبری علیه ادارات است. روزانه هزاران حمله سایبری از طرف هکرها و اختلال‌گران اینترنتی به سوی سازمان‌ها انجام می‌شود؛ لذا توجه به امنیت اینترنت در سازمان اهمیت پیدا می‌کند. عدم توجه به امنیت اینترنت سازمانی ممکن است خسارات جبران‌ناپذیری مانند از دست دادن داده‌ها و اطلاعات حساس را به همراه داشته باشد. این موضوع همچنین می‌تواند به فعالیت‌های درون سازمانی لطمه وارد کند، هزینه‌های سازمانی را افزایش دهد، درآمد‌های سازمان را کاهش دهد، اعتبار سازمان را به خطر بیاندازد و از همه مهم‌تر باعث سلب اعتماد مشتریان به شرکت و سازمان شود؛ از این‌رو اهمیت این موضوع کاملاً مشخص می‌شود.

اهمیت امنیت اینترنت در سازمان

خطرات امنیت اینترنت در ادارات

هر سازمان و اداره‌ای پس از شکل‌گیری و شروع انجام فعالیت‌هایش، در معرض خطرات و مشکلات متعددی قرار می‌گیرد. با توجه به اینکه اینترنت و استفاده از آن به یک نیاز مهم در سازمان‌ها تبدیل شده است یکی از خطرات پیش‌ روی سازمان‌ها خطرات مربوط به امنیت اینترنت در ادارات است. این خطرات شامل حملات سایبری، سرقت داده‌ها و اطلاعات و نفوذ به شبکه‌های درون سازمانی است. خطرات امنیت اینترنت سازمانی که از طرف هکرها، بدافزارها و یا حتی کارکنان درون سازمان ممکن است ایجاد شود حریم خصوصی و امنیت اینترنت را با تهدیدات جدی روبه‌رو می‌کند.

خطرات عدم امنیت اینترنت در سازمان

راهکارهای ایجاد امنیت در اینترنت سازمان

حالا که با اهمیت موضوع امنیت اینترنت سازمانی و خطرات ناشی از عدم توجه به آن آشنا شدیم خوب است راهکارهای ایجاد چنین امنیتی را مورد بررسی قرار دهیم. راهکارهای ایجاد امنیت در اینترنت سازمان شامل موارد زیر است:

کنترل میزان مصرف اینترنت LAN Accounting

کنترل میزان مصرف اینترنت که به کمک سیستم LAN Accounting انجام می‌شود به مدیران این امکان را می‌دهد که برای استفاده از اینترنت درون سازمان، قوانین دقیقی تنظیم کنند. به کمک این سیستم می‌توان محدودیت‌هایی را بر نوع استفاده از اینترنت و مدت زمان آن اعمال کرد و حتی دسترسی به سایت‌های غیرضروری را مسدود کرد. از مزایای این سیستم قابلیت گزارش‌گیری مفصل از روش استفاده کارکنان از اینترنت است که می‌تواند روی امنیت اینترنت سازمانی تأثیر خوبی بگذارد. از معایب این روش پیچیدگی در نصب و پیکربندی سیستم، نیاز به به‌روزرسانی مداوم و لطمه زدن به حریم خصوصی کارکنان است. این سیستم همچنین می‌تواند باعث کاهش سرعت شبکه و ایجاد اختلال در عملکرد آن شود.

کنترل میزان مصرف اینترنت سازمانی

استفاده از فایروال‌ها

فایروال‌ یا دیواره آتش یکی دیگر از روش‌های مهم برای ایجاد امنیت اینترنت سازمانی و جلوگیری از دسترسی غیرمجاز به شبکه‌های درون سازمانی است. فایروال در واقع می‌تواند ترافیک ورودی و خروجی شبکه را کنترل کند و مانند یک لایه امنیتی از داده‌های شما در شبکه محافظت نماید. از مزایای این روش جلوگیری از حملات سایبری و کمک به سازمان برای شناسایی تهدیدات امنیت اینترنت است. از معایب این روش دقت مداوم بر ترافیک، کاهش سرعت شبکه اینترنت و نیاز به تخصص و دقت در تنظیم قوانین فایروال است. همچنین این سیستم‌ها از آنجایی که بسته‌های داده‌ها را به صورت سطحی بازرسی می‌کنند قدرت و دید محدودی در پیدا کردن تهدیدات پنهان‌شده دارد.

استفاده از فایروال‌ها برای امنیت اینترنت سازمانی

آموزش کارکنان

یکی از عوامل کلیدی برقراری امنیت اینترنت سازمانی، آموزش دادن به کارکنان است. کارکنان باید با روش‌های جلوگیری از حملات سایبری و بدافزارها آشنا شوند و ریسک‌های استفاده از اینترنت را بدانند. آنها باید بدانند که چگونه ایمیل‌های مشکوک را شناسایی کنند، از رمزعبورهای قوی استفاده کنند و فایل‌های مشکوک را دانلود نکنند. از مزایای آموزش کارکنان ارتقای سطح دانش آنها و افزایش امنیت اینترنت است. از معایب این روش داشتن هزینه‌های بالا و زمان‌بر بودن آن، عدم تمرکز کارکنان بر آموزش‌های نظری، تفاوت کارکنان در یادگیری، مقاومت برخی از آنها در برابر تغییر و به روزرسانی اطلاعات و آموزش‌ها با تغییرات تهدیدات سایبری است.

آموزش کارکنان برای امنیت اینترنت سازمانی

به‌روزرسانی نرم‌افزارها

نرم‌افزارهای قدیمی و آپدیت‌نشده بستر مناسبی را برای حملات سایبری فراهم می‌کند. در واقع بسیاری از تهدیدات اینترنتی درون سازمان‌ها به خاطر ضعف در نرم‌افزارهای قدیمی صورت می‌گیرد. سازمان‌ها باید مطمئن شوند که همه نرم‌افزارهای مهم مانند مرورگرها و آنتی‌ویروس‌ها به صورت منظم به‌روزرسانی می‌شوند تا امنیت اینترنت سازمانی را فراهم کنند. این به‌روزرسانی‌های منظم باعث می‌شود آسیب‌پذیری نرم‌افزارها و اطلاعات سازمان کاهش پیدا کند و از حملات سایبری به آنها جلوگیری شود. از طرفی به‌روزرسانی نرم‌افزارها ممکن است باعث اختلال در عملکرد سیستم‌ها شود چرا که برخی از نرم‌افزارها ممکن است با نسخه‌های جدید سازگاری نداشته باشند. همچنین این اقدام هزینه‌های مالی مانند خرید لایسنس جدید و آموزش کارکنان را به همراه خواهد داشت.

به‌روزرسانی نرم‌افزارها

فیلترینگ وب‌سایت‌ها

سامانه‌های فیلترینگ در ایجاد امنیت اینترنت سازمانی نقش مهمی را ایفا می‌کنند. درست است که بسیاری از وب‌سایت‌ها در سراسر کشور فیلترشده هستند اما این تعداد سایت فیلترشده نمی‌تواند پاسخگوی ایجاد امنیت در اینترنت یک سازمان باشد. سازمان‌ها برای برقراری امنیت نیاز دارند که بسیاری از سایت‌های پرخطر را فیلتر نمایند. همچنین نیاز دارند افرادی را که تلاش کرده‌اند به این سایت‌های مسدودشده درون سازمان دسترسی پیدا کنند را شناسایی کنند.

از مزایای فیلترینگ وب‌سایت‌ها برقراری امنیت اینترنت و جلوگیری از حملات سایبری درون سازمان‌ها است. البته این کار معایب خاص خود را دارد. فیلترینگ ممکن است به صورت غیرمؤثر انجام شود و با مسدود شدن سایت‌هایی که اطلاعات مفیدی دارند بهره‌وری سازمان کاهش پیدا کند. همچنین این اقدام ممکن است عدم نارضایتی کارکنان را به همراه داشته باشد و باعث کاهش انگیزه و روحیه آنها شود. از طرفی فیلتر کردن سایت‌ها نیاز به مدیریت و نظارت مداوم دارد از این‌رو زمان‌بر و هزینه‌بر خواهد بود.

فیلترینگ وبسایت‌ها در سازمان

گزارش‌گیری سایت‌های بازدید‌شده

مجهز بودن یک سازمان به سیستم گزارش‌گیری از سایت‌های بازدیدشده تا حد زیادی می‌تواند به شناسایی تهدیدات سایبری، جلوگیری از حملات آنها و افزایش امنیت اینترنت سازمانی کمک نماید. یک سیستم مدیریت مصرف اینترنت در کنار یک سیستم قدرتمند گزارش‌گیری می‌تواند به مدیران کمک کند که اولاً بتوانند روش‌های اشتباه در استفاده از اینترنت را شناسایی کنند و سپس بتوانند قوانین درستی را برای مدیریت دسترسی کارکنان به اینترنت وضع نمایند. از معایب این روش می‌توان به نقض حریم خصوصی کارکنان اشاره کرد. گزارش‌گیری می‌تواند عدم اعتماد کارکنان، نارضایتی آنها، افزایش استرس و کاهش روحیه کاری آنها را به همراه داشته باشد. اطلاعات در گزارش‌ها ممکن است کاملاً دقیق نباشد و همین امر باعث گرفتن تصمیم‌های نادرست شود. از طرفی سیستم‌های گزارش‌گیری برای سازمان هزینه‌های پیاده‌سازی و نگهداری را به همراه دارد.

گزارش‌گیری وبسایت‌ها در سازمان

استفاده از پروتکل SSL Inspection

بسیاری از حمله‌های سایبری، انتقال داده‌های غیرمجاز یا تخریب اطلاعات از طریق پروتکل‌های امن در اینترنت انجام می‌شود. این پروتکل‌ها معمولاً قابل ردیابی نیستند و به سختی می‌توان آنها را از کار انداخت. مهم‌ترین پروتکل‌هایی که انتقال داده‌های مخرب یا حملات سایبری در بستر آنها صورت می‌گیرد پروتکل SSL  و TLS است. اگر این پروتکل‌ها در سازمان‌ غیرفعال گردد تقریباً 50 درصد اینترنت فیلتر می‌شود و این مسئله روی کیفیت کار سازمان تأثیر منفی می‌گذارد. سرویس SSL Inspection  یک سرویس امن‌سازی اینترنت است که پس از فعال‌سازی آن امکان بررسی دقیق‌تر ترافیک‌های عبوری در سازمان فراهم می‌شود. در این صورت با دریافت گزارش‌ها و اطلاعات، سطح امنیت اینترنت سازمانی افزایش پیدا می‌کند.

پروتکل ssL

استفاده از شبکه امن سازمانی

از دیگر روش‌های ایجاد امنیت اینترنت سازمانی استفاده از شبکه امن سازمانی است. این شبکه یکی از راهکارهای ایجاد ارتباطات یکپارچه درون سازمانی است که باعث می‌شود اطلاعات امنیتی و حساس درون یک شبکه امن اختصاصی رد و بدل شود. از مزایای این شبکه می‌توان به محافظت از داده‌های حساس، مدیریت متمرکز بر فعالیت‌ها، کنترل دسترسی، جلوگیری از حملات سایبری و پشتیبانی کارها از راه دور اشاره کرد. با این همه این روش مانند هر روش دیگری یک سری معایب هم به همراه دارد. این معایب شامل هزینه‌های بالا، پیچیدگی مدیریت، کاهش سرعت و نیاز به آموزش و یادگیری است.

نورونتا یک شبکه امن اختصاصی غیراشتراکی است که توسط شرکت امید ژرف‌نگر ارائه می‌شود. این شبکه با استفاده از تکنولوژی تقسیم زمانی (TDM) کار می‌کند. نورونتا در واقع یک شبکه اختصاصی را به وسیله یک یا چند لینک ارتباطی نقطه به نقطه یا نقطه به چند نقطه فراهم می‌کند که ارتباط نقطه مرکزی مشترک را با دیگر نقاط مشترک (در بستر شبکه TDM) برقرار می‌سازد. سرعت بالای این شبکه آن را از دیگر شبکه‌های امن سازمانی متمایز کرده و امنیت اینترنت سازمانی را فراهم ساخته است.

استفاده از شبکه امن سازمانی

جمع‌بندی

پس از اینکه استفاده از اینترنت و خدمات آن در سازمان‌ها و مراکز اداری گسترش پیدا کرد مسئله امنیت آن به یک دغدغه مهم برای مدیران تبدیل شد. خطرات ناشی از عدم امنیت در اینترنت سازمان شامل حملات سایبری، سرقت داده‌ها، از دست رفتن اطلاعات و نفوذ به شبکه‌های درون سازمانی است. عدم توجه به امنیت اینترنت سازمانی ممکن است خسارات جبران‌ناپذیری مانند از دست دادن داده‌ها و اطلاعات حساس را به همراه داشته باشد. از این‌رو توجه به یک سری راهکارها می‌تواند تا حد بالایی از این خطرات جلوگیری کند. برخی از این راهکارها عبارت است از: کنترل مصرف اینترنت در سازمان، استفاده از فایروال‌ها، آموزش کارکنان، به‌روزرسانی نرم‌افزارها، فیلترینگ‌ وب‌سایت‌ها، گزارش‌گیری سایت‌های بازدیدشده، استفاده از پروتکل SSL Inspection و شبکه امن اختصاصی برای سازمان. این شبکه که امنیت اینترنت را برای سازمان‌ها به همراه دارد با نام نورونتا توسط شرکت امید ژرف‌نگر با سرعت بالا ارائه می‌شود.

مقالات اخیر