
تفاوت سرعت و پهنای باند چیست؟ تعاریف + مقایسه
تفاوت سرعت و پهنای باند اینترنت را بشناسید و سرویس مناسب با نیازتان را انتخاب کنید. مفاهیم کلیدی و راهکارهای مدیریت ترافیک شبکه با ژرف نگر

تفاوت سرعت و پهنای باند، موضوعی است که خیلی از افراد به آن آگاهی ندارند و تصور میکنند هر دو به یک معنی میباشد. اهمیت شناخت تفاوت این دو عبارت به ظاهر ساده، وقتی بیشتر مشخص می شود که میخواهید یک سرویس اینترنتی متناسب با مصرف و نیاز خود انتخاب کنید. اما نمیدانید چه سرعت و چه پهنایی برای کاربری شما بهتر است.
همچنین مردد هستید که کدام سرویس پاسخگوی نیاز شماست. در این مقاله از ژرف نگر بنا داریم به معرفی این دو مفهوم و بررسی تفاوت سرعت و پهنای باند اشاره کنیم، تا آشنایی کلی در این زمینه پیدا کنید. پس با ما تا انتهای این مقاله، همراه باشید.
تفاوت سرعت اینترنت و پهنای باند در چیست؟
همانطور که گفتیم، سرعت و پهنای باند اینترنت، از نظر مفهومی با هم فرق دارند. در واقع پهنای باند، از عواملی است که مستقیماً روی سرعت تاثیرگذار است که در ادامه به تعریف هر یک، خواهیم پرداخت.
تعریف سرعت اینترنت
سرعت اینترنت، منظور میزان اطلاعاتی است، که در یک ثانیه از اینترنت به دستگاه شما وارد میشود. مثلاً در یک ثانیه چقدر از یک فیلم یا یک آهنگ و یا هر فایل دیگری در کامپیوتر شما دانلود میگردد. به علاوه سرعت آپلود نیز بستگی به سرعت اینترنت دارد. سرعت اینترنت بیشتر باشد اطلاعات شما سریعتر از دستگاه به اینترنت منتقل میشود.
برای تعریف سرعت، میتوان اینگونه بیان کرد که در یک ثانیه چه تعداد بیت یا بایت میتواند انتقال پیدا کند. در ادامه مقاله به بیان دقیقتر این مفاهیم خواهیم پرداخت.
تعریف پهنای باند
برای درک هرچه بهتر تفاوت سرعت و پهنای باند، لازم است با مفاهیم این دو عبارت بصورت جداگانه آشنا باشید. به این معنی میباشد که اطلاعات شما با چه سرعتی، در یک زمان مشخص انتقال پیدا میکند. به عبارت دیگر از یک کابل اختصاص داده شده در یک مسافت و در یک لحظه، چه مقدار داده نقل مکان میکند. در واقع پهنای باند امروزه یک اصطلاح جدیدی میباشد و جزو استانداردهایی است که برای بررسی سرعت و اتصالات اینترنت مورد توجه قرار میگیرد.
برای بیان مفهوم پهنای باند به صورت اختصاصی، فرض کنید یک اتوبان با ۴ لاین دارید. یک اتوبان ۴ لاینه، در یک لحظه و به صورت همزمان، چهار ماشین را از خود عبور میدهد. اما اگر همین اتوبان دو لاینه باشد، در یک لحظه فقط دو ماشین میتوانند از آن عبور کنند. مسلما سرعت عبور و مرور در اولی بسیار بیشتر از دومی است.
پهنای باند هم همین مفهوم را دارد. به هر میزان که ظرفیت کابل ارتباطی یا هر چیزی که برای اتصالات استفاده میشود، بیشتر باشد، به طور همزمان میتواند اطلاعات بیشتری را در یک ثانیه از خود بگذراند. واحد پهنای باند بر حسب مگابیت بر ثانیه و یاMbps مطرح میشود. هرچه این عدد بالاتر باشد، دادههای شما با سرعت بیشتری انتقال پیدا میکند. زمانی که بنا دارید یک سرویس اینترنت برای خود تهیه نمایید، یکی از گزینههایی که مستقیماً روی قیمت بستهها تاثیرگذارند، پهنای باند میباشد.
چرا دانستن تفاوت پهنای باند و سرعت اهمیت دارد؟
در مقایسه سرعت اینترنت و پهنای باند، لازم است ابتدا در رابطه با تفاوت سرعت و پهنای باند بدانید. بسیاری از افراد تصور میکنند این دو موضوع به یک معنا است اما اینطور نیست. هرچند این مفاهیم به شدت به هم وابسته اند، اما در معنی یکسان نمیباشند. درک تفاوت پهنای باند و سرعت اینترنت وقتی اهمیت پیدا میکند که شما میخواهید از یکISP یا همان شرکتهای خدمات اینترنت، بستهای بخرید.
در این موقع ممکن است با بستههای مختلفی با قیمتهای متفاوتی روبرو شوید. زمان خرید با اصطلاحاتی مثل سرعت، سرویس، پهنای باند و مانند آن روبهرو می شوید. این موارد در بستههای مختلف متفاوت است و روی قیمت تاثیر مستقیم دارند.
وقتی شما مفهوم آنها و تفاوتشان را ندانید، نمیتوانید به درستی تصمیم بگیرید. همانطور که ذکر شد، تفاوت پهنای باند و سرعت اینترنت، کاملا مشخص و تخصصی است. اینها دو مفهومی هستند که به شدت با همدیگر در ارتباطند. اما از نظر تخصصی، کاملاً با هم متفاوتند که در این مقاله مفصلاً به توضیح هر یک پرداخته شد.
در واقع پهنای باند مشخص میکند که چه مقدار اطلاعات در یک لحظه قادر است در بین دستگاه شما و اینترنت، آپلود و دانلود شود. همچنین سرعت مشخص میکند که این دادهها با چه سرعتی روی دستگاه منتقل میگردند. در ادامه به برخی از روشها برای مدیریت هرچه بهتره ترافیک و سرعت شبکه اشاره خواهد شد.
اولویت بندی ترافیک
ممکن است برایتان پیش آمده باشد که در حال بازی اینترنتی باشید ولی اینترنت دائم قطع و وصل شود. یا وقتی که میخواهید یک تماس ویدیویی برقرار کنید، مدام در صدا و تصویر وقفه ایجاد میشود. این موضوعات و مواردی از این قبیل، بسیار آزاردهنده میباشد و تجربه کاربری بدی برای فرد، در استفاده از اینترنت ایجاد می نماید.
به ویژه اگر اشتراک اینترنت خوبی نیز خریده باشید، اما توقعات شما را برآورده نکند. این اتفاق ممکن است زمانی بیفتد که در شبکه شما، شخص دیگری در حال دانلود فیلم یا به روز رسانی نرمافزارها و مانند آن باشد. بنابراین بهتر است برای رفع این مشکل از اولویتبندی ترافیک شبکه استفاده کنید. این اولویت بندی، مطابق با نوع دستگاهی که به اینترنت وصل میشود و همچنین کاربردی که از آن توقع دارید، تعیین میگردد.
به این صورت که بر اساس دادههایی که در بستههای اطلاعات یا فریمهای داده موجود است، آنها را به دستههای مختلفی از ترافیک تقسیم بندی نمایید. زمانی که اطلاعات شما شناسایی شود، بستههایی که اولویت بالاتری دارند، برای استفاده از اینترنت، پهنای باند کافی خواهند داشت و مشکلاتشان کمتر خواهد شد.
شکل دهی ترافیک
Traffic shaping یک راه برای مدیریت نمودن ترافیک دادهها در شبکه میباشد در این روش به صورت کاملاً دستی و مطابق با نیاز شما ترافیک شبکه تنظیم میگردد. در نتیجه خیلی بهتر و حساب شدهتر شبکه مدیریت میشود و مشکلات رایج برای بستههای مختلف دادهها کمتر میگردد مثلاً اگر برای یک محیط چند کاربره میزان دانلود و آپلود هر فرد را مشخص نمایید ترافیک شبکه شما بهتر مدیریت میشود و هر کس سهمیه خود را دارد.
استفاده منصفانه
با گسترش استفاده از اینترنتهای نامحدود و بالا رفتن سرعت آنها در میان کاربران، شرکتهای سرویس دهنده برای اینکه بتوانند سرعت آن را کنترل کنند، سیاستی را تحت عنوان مصرف منصفانه اینترنت به کار میبرند که به مدیریت پهنای باند شبکه میپردازد. در این روش میزان پهنای باند کلی به تعداد کاربران تقسیم شده و در واقع با یک سری عملیات فنی، محدودیتی را در سرویس هر کاربر ایجاد میکنند. در نتیجه کاربران میتوانند بر اساس میزان دسترسی خود، کیفیت و ترافیک ثابتی را در کل روز دارا باشند. این موجب گردیده در صورت استفاده بیش از حد یک کاربر، پهنای باند کاربر دیگر تحت الشعاع قرار نگیرد.
استفاده در ساعت اوج ترافیک شبکه
گاهی اوقات در برخی ساعات از روز، میزان مصرف اینترنت به شدت بالا میرود و ترافیک شبکه زیاد میشود. در برخی از ساعتها، این موضوع کم میشود. هرچند معمولاً شرکتها، برای اینکه در ساعات مختلف شبانه روز، مشکلی بوجود نیاید، از بعضی ابزارها برای کم کردن ترافیک ساعت شلوغی استفاده مینمایند. اما بهتر است کاربران در زمانهایی که سرعت بالاتر است و وقفه در دانلودها و اجرای برنامهها کمتر میباشد، فعالیتها و کارهای پر ترافیک خود را انجام دهند.
امنیت
امنیت یک شبکه، موضوع بسیار مهمی است که مد نظر همه افراد استفاده کننده از اینترنت میباشد. یکی از موضوعات مهمی که در برآوردن امنیت یک شبکه، اهمیت زیادی دارد، مدیریت نمودن پهنای باند آن میباشد. شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت، با محدود نمودن پهنای باند، برای برخی کاربران استفاده کننده از پهنای باند اختصاصی یا استفاده از نوعی ترافیک متناسب با فعالیت کاربر، از حملههای ناگهانی هکرها در شبکه جلوگیری نمایند.
نورونتا پهنای باند و سرعت بالا
با گسترده شدن شبکههای اینترنتی در سراسر جهان، امنیت اطلاعاتی که در این شبکهها رد و بدل میشود، بسیار موضوع مهمی است که این روزها زیاد به آن پرداخته میشود. به خصوص برای سازمانهایی که اطلاعات مهم و خاص دارند. بسیاری از شبکههای اینترنت، امروزه دغذغه درز اطلاعاتی و هک شدن دارند و این باعث نگرانی بسیاری از شرکتها و مسئولان سازمانهای خاص شده است. برای حل این مشکل شبکه اینترنت ویژهای به نام نورونتا ایجاد شده است که فضای خاص و امن را برای این شرکتها فراهم میکند.
نورونتا، به عنوان اولین شبکه اختصاصی به صورت غیر اشتراکی در کشور ایران میباشد که هم اکنون توسط شرکت ژرف نگر ارائه میگردد. این شبکه برای انتقال دادههای بین سازمانی بسیار مفید است و ساختار آن با شبکههای معمولی آی پی و اینترنت متفاوت است. نورونتا، یک پهنای باند کاملاً اختصاصی به شرکتها و سازمانها ارائه میدهد تا بتوانند، در موقعیتی کاملاً امن و مطمئن، دادههای خود را رد و بدل کنند و از امنیت خیالشان راحت باشد.
این شبکه در حال حاضر مصرف خانگی ندارد و برای سازمانهای دولتی سازمانهای حکومتی، شرکتهای تجاری و بازرگانی ارائه میگردد. از نظر پهنای باند و سرعت نیز، بسیار فراتر از شبکههای معمولی میباشد و قابل مقایسه با آنها نیست.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش نمودیم به تعریف تک تک مفاهیم مربوط با سرعت اینترنت و پهنای باند و ارتباط آنها با هم و همچنین تفاوت سرعت و پهنای باند را به شما شرح دهیم. به علاوه پس از دانستن تفاوت سرعت و پهنای باند، به روشهایی برای مدیریت هرچه بهتر آن و تاثیرش بر امنیت شبکه پرداختیم. با آگاهی هر چند مختصر از این مفاهیم، می توانید با اطمینان بیشتری بسته های اینترنتی مناسب خود را انتخاب نمایید.