تهدیدات سایبری شرکتها چیست؟ راهکارهای جدید مقابله با حملات سایبری
تهدیدات سایبری خطری برای سازمانها است. در این مقاله انواع، راهکارهای مقابله و نقش نورونتا، سرویس امنیت سایبری امید ژرفنگر را بررسی میکنیم.

شرکتهای مختلف با گسترش استفاده از اینترنت و خدمات آن، با تهدیدات سایبری مواجه هستند. این تهدیدات میتواند تأثیر مستقیمی روی عملکرد سازمانها داشته باشد؛ لذا توجه به رفع آن اهمیت بالایی دارد. در این نوشتار قصد داریم در مورد چیستی این تهدیدات، انواع آن و تأثیر آن بر کسبوکارها صحبت کنیم. سپس راهکارهای مقابله با این تهدیدات را معرفی کنیم و در نهایت به معرفی شرکت امید ژرفنگر به عنوان ارائهدهنده سرویس امنیت سایبری در بستر شبکه مخابرات میپردازیم. با ما همراه باشید.
تهدیدات سایبری چیست؟
حتماً تابهحال بارها و بارها اصطلاح تهدید سایبری به گوشتان خورده است. در پاسخ به این سؤال که تهدیدات سایبری چیست باید گفت که این تهدیدها در واقع یک سری حملات است که با هدف مشخصی به سمت سازمانها و یا افراد مختلف انجام میشود. این حملهها در واقع از طرف مجرمان سایبری ساده و یا گروههای تهدیدکننده قوی که توسط دولتها پشتیبانی میشوند صورت میگیرد. این تهدیدها در چهار دسته حملات فردی، حملات سازمانی، حملات ملی و بینالمللی و حملات سیاسی و نظامی انجام میشود. یک فرد مهاجم در حملات سازمانی سعی میکند با انجام یک سری اقدامات به نوعی به یک سازمان آسیب وارد کند.
تعریف تهدیدات سایبری
در تعریف تهدیدات سایبری باید گفت که این نوع تهدیدات فعالیتهای مضر و آسیبرسانی هستند که توسط یک سری از افراد با هدف تخریب اطلاعات، سرقت آن و یا اختلال ایجاد کردن در روند زندگی دیجیتالی افراد و سازمانها انجام میشود. این حملات شامل نفوذهای غیرمجاز، حملات بدافزاری، سرقت دادهها و یا حتی جاسوسی میباشد. از آنجایی که شرکتها و مراکز اداری بیش از گذشته وابسته به فناوریهای مربوط به اینترنت شدهاند، با تهدیدهای مختلف سایبری مواجه هستند. این تهدیدها علاوه بر اینکه افراد و کسبوکارها را با آسیبهای مختلفی روبهرو میکند میتواند برای مجرمان سودآور باشد، دسترسی به اطلاعات خاص را برای آنها ایجاد کند و یا این امکان را به آنها بدهد که به اهداف سیاسی خود دست پیدا کنند.
انواع تهدیدات سایبری رایج برای شرکتها
تهدیدهای سایبری انواع مختلفی دارند که با هدف مشخصی به سمت سازمانها و مراکز مختلف اداری انجام میشوند. در پاسخ به این سؤالات که انواع تهدیدات سایبری چیست و تهدیدات پنجگانه سایبری کدامند باید گفت که این تهدیدها شامل بدافزارها، تزریق SQL، فشینگ، حمله مرد میانی و حمله منع سرویس است.
بدافزارها (Malware)
رایجترین حملاتی که از سوی مهاجمان سایبری انجام میشود توسط بدافزارها شکل میگیرد. بدافزارها در واقع نرمافزارهای مخربی هستند که به وسیله یک مجرم سایبری و یا همان هکر، برای آسیب رساندن به یک شبکه یا رایانه انجام میشود. این نرمافزار یک لینک و یا فایلی را برای دانلود کردن به سمت سیستم هدف میفرستد. افراد با کلیک بر روی آن لینک و اقدام برای دانلود، سیستم خود را آلوده میکنند. انواع بدافزارها شامل ویروسها، تروجانها، باجافزارها، جاسوسافزارها، آگهیافزارها و باتنتها هستند. راهکارهای مقابله با این این تهدیدات سایبری شامل استفاده از فایروالها و سیستمهای جلوگیری از نفوذ، بهروزرسانی نرمافزارها و سیستمعاملها، استفاده از آنتیویروسها، استفاده از پروتکلهای رمزنگاری برای انتقال داده و… است.
تزریق SQL
تزریق SQL نوع دیگری از تهدیدات سایبری است که در آن برای سرقت اطلاعات و دادهها از یک پایگاه داده استفاده میکنند. به این صورت که مجرمان نقاطی را که برای سرقت اطلاعات قابل نفوذ هستند شناسایی میکنند و با وارد کردن یک دستور مخرب SQL به پایگاه داده آن قسمت، به اطلاعات حساس دسترسی پیدا میکنند، آنها را دستکاری میکنند و یا به سرقت میبرند. استفاده از دستورات آماده راهکاری برای مقابله با این تزریق است. دستورات آماده باعث میشود که دادههای ورودی به عنوان کدهای اجرایی در پایگاه داده شناخته نشوند. استفاده از ORM راهکار دیگری است که باعث میشود کدهای SQL در لایههای امن قرار بگیرند. همچنین اعتبارسنجی و پاکسازی دادههای ورودی روش دیگری برای مقابله با تزریق SQL مخرب است.
فیشینگ (Phishing)
در میان انواع تهدیدات سایبری، فیشینگ در قالب یک ایمیل قانونی و یا یک سایت به افراد فرستاده میشود و آنها را وادار میکند که اطلاعات شخصی خود مانند اطلاعات بانکی، نام کاربری، رمز عبور و یا سایر اطلاعات شخصیسازیشده را در اختیار آنها قرار دهند. برای مقابله با حملات فیشینگ توصیه میشود که به کاربران شرکت آموزشهای لازم را بدهید تا بتوانند ایمیلها و لینکهای مشکوک را شناسایی کنند. از احراز هویت دو مرحلهای استفاده کنید تا اگر رمز عبور سرقت شد از ورود افراد غیرمجاز جلوگیری شود. همچنین از نرمافزارهای فیلتر ایمیل استفاده کنید تا فیلترهای فیشینگ قبل از رسیدن به دست کاربران شناسایی و حذف شوند.
حمله مرد میانی (Man-in-middle attack)
حمله مرد میانی یک نوع استراق سمع است که در آن مجرم سایبری ارتباطات و مکالمات میان دو نفر را ردیابی میکند و دادههایی که میان آنها ردوبدل میشود را شناسایی و سرقت مینماید. در این نوع از تهدیدات سایبری، فرد مجرم هر آنچیزی که در مکالمه گفته میشود را رصد میکند تا از آنها استفاده کند. برای مقابله با حمله مرد میانی با استفاده از پروتکلهای امنیتی مانند HTTPS دادهها را رمزگذاری کنید. در ارتباطات آنلاین از VPN استفاده کنید؛ چرا که با استفاده از VPN دادهها رمزگذاری میشود و امنیت ارتباطات بالا میرود. همچنین از روشهای احراز هویت قوی مانند گواهینامههای دیجیتال استفاده کنید تا از جعل هویت جلوگیری نمایید.
حمله منع سرویس (Denial-of-service attack)
از میان انواع تهدیدات سایبری، حمله منع سرویس با نام حمله DDoS شناخته میشود. در این حمله، مجرم تعداد زیادی درخواست جعلی را به سمت سرور و یا شبکه میفرستد و باعث ایجاد اختلال در عملکرد آن سیستم و یا از کار افتادن آن در یک بازه زمانی خاص میشود. برای جلوگیری از این حملات بهتر است از سیستمهای جلوگیری از حملات DDoS برای شناسایی و کاهش ترافیک مخرب در زمان وقوع حملات استفاده شود. همچنین با تقسیم منابع به چندین سرور و استفاده از شبکههای توزیع محتوا همه فشار را بر سرور اصلی وارد نکنید. در نهایت با مانیتورینگ مداوم و تحلیل ترافیک شبکه فعالیتهای غیرعادی را شناسایی کنید تا از این تهدیدات سایبری جلوگیری نمایید.
تأثیر تهدیدات سایبری بر کسبوکارها
تهدیدات سایبری تأثیرات مختلفی بر روی کسبوکارها میگذارد. تأثیراتی که گاه خسارات سنگین و جبرانناپذیری بر شرکتها وارد میکند. برخی از این تأثیرها شامل موارد زیر است:
افزایش هزینهها
حملههای سایبری باعث سرقت اطلاعات حساس، تخریب سیستمها و آسیب رساندن به امنیت اطلاعات میشود. کسبوکارها برای مقابله با این حملات نیاز دارند که کارشناسان متخصص استخدام کنند، آزمونهای امنیتی بگیرند و برای امنیت سایبری سرمایهگذاری کنند. همچنین اگر از طریق این حملات، عملکرد سامانهها متوقف شد یا اطلاعات حساس مشتریان سرقت شد هزینههای تعامل مجدد با مشتریان و جبران چنین خساراتی اضافه خواهد شد. از اینرو یکی از تأثیرات تهدیدات سایبری افزایش هزینههای کسبوکار است.
تغییر روشهای کسبوکار
هر کسبوکاری برای موفق شدن و جلو زدن از رقیبان خود به دنبال مزیت رقابتی است. اگر اطلاعات محرمانه یک شرکت از طریق مجرمان سایبری سرقت شود رقبا میتوانند به اطلاعات حساس شما دسترسی پیدا کنند و از آنها برای بالاتر کشیدن خود استفاده کنند. این موضوع میتواند باعث از بین رفتن امتیاز شما نسبت به رقبا و تغییر شیوههای کسبوکار شود. برای مقابله با تهدیدات سایبری بهتر است که شیوههای امنیتی خود را تغییر دهید، این تغییر روش علاوه بر اینکه هزینهبر و زمانبر خواهد بود نیاز به آموزش کارکنان و تغییر روش کسبوکار خواهد داشت.
خدشهدار کردن اعتبار شرکت
تهدیدات سایبری از آنجایی که ممکن است باعث فاش شدن اطلاعات محرمانه مشتریان و آسیب رسیدن به حریم خصوصی آنها شود به راحتی میتواند روی اعتبار و شهرت شرکت تأثیر بگذارد. در واقع در صورتیکه حملات سایبری باعث نفوذ به سیستمها و سرقت اطلاعات مشتریان شود اعتماد افراد به کسبوکار شما کاهش پیدا میکند. اعتماد مانند یک سرمایه برای هر کسبوکاری است که اگر از بین برود باعث از دست رفتن مشتریان و خسارت به نام تجاری شرکت خواهد شد.
راهکارهای نوین برای مقابله با تهدیدات سایبری
هر سازمان و شرکتی برای در امان ماندن از حملات سایبری باید به دنبال راهکارهای مقابله با آن باشند. کارکنان باید با انواع این حملات آشنا شوند و روشهای مقابله با تهدیدات سایبری را بدانند؛ لذا نیاز به آموزش دارند. یکی از رایجترین روشهای نفوذ هکرها، سوءاستفاده از ضعفهای امنیتی نرمافزارهای سازمان است؛ از اینرو بهروزرسانی مداوم نرمافزارها به عنوان روشی برای کاهش حملات سایبری توصیه میشود. البته علاوه بر بهروز بودن نرمافزار، معتبر بودن و مجهز بودن آن به لایسنس امنیت نقش مهمی در حفاظت از منابع اطلاعات سازمان دارد. نرمافزارهای دارای لایسنس امنیت دارای قابلیت حذف بدافزارها و جلوگیری از نفوذ آنها است.
سازمانها باید به صورت منظم از اطلاعات مهم خود نسخه پشتیبان بگیرند تا در صورت بروز حملات، بتوانند اطلاعات خود را بازیابی کنند. در آخر بهتر است که شرکتها با نهادهای امنیت سایبری همکاری کنند تا بتوانند به کمک آنها از این نوع تهدیدات سایبری به بهترین نحو جلوگیری کنند.
خدمات ژرفنگر در زمینه امنیت سایبری
نورونتا یک شبکه امن اختصاصی با بالاترین استاندارد امنیت سایبری در بستر شبکه مخابرات است که توسط شرکت امید ژرفنگر ارائه میشود. این شرکت در رقابتی فشرده با شرکتهای اروپایی و آمریکایی موفق شد که تأییدیه راهاندازی شبکه دسترسی دیتا، از طرف شرکت مخابرات ایران در کل کشور را دریافت کند. نورونتا در واقع شبکهای امن برای مقابله با تهدیدات سایبری است تا به کمک تکنولوژی تقسیم زمانی (TDM) امنیت سایبری را در شرکتها ایجاد کند.
جمعبندی
تهدیدات سایبری یک سری حملات است که از طرف مجرمان سایبری و یا گروههای قوی تهدیدکننده با هدف مشخصی به سمت سازمانها و یا افراد مختلف صورت میگیرد. انواع مختلف حملات سایبری شامل بدافزارها، تزریق SQL، فیشینگ، حمله مرد میانی و حمله منع سرویس است. آموزش کارکنان، بهکارگیری لایسنس امنیت، ایجاد سیستمهای پشتیبانگیری و بهروزرسانی نرمافزارها برخی از راهکاری مقابله با این تهدیدات است. هر تهدید سایبری میتواند یک تأثیر منفی روی سازمانها بگذارد. برخی از این تأثیرها عبارت است از افزایش هزینهها، تغییر روشهای کسبوکار و خدشهدار کردن اعتبار شرکت. نورونتا یک شبکه امن سازمانی است که توسط شرکت امید ژرفنگر برای امنیت سایبری ارائه میشود.